Ambulanta za male živali Lara

Pokličite nas: (05) 640 13 00    Pišite nam: info@lax.si

Danes smo odprti od 8:00 do 18:00

Lara Kralj

Lara Kralj

Moje ime je Lara Kralj, ljubezen do živali mi je bila postavljena v zibelko in že v osnovni šoli sem vedala, da bom kot odrasla – veterinarka.

Vse se je začelo z reševanjem želvic iz Dalmacije in nadaljevalo s tremi mucami in kužkom. Najdenko, muco Alex, sem prinesla domov na začetku osnovne šole in se od nje poslovila v svoji ambulanti. Ob meni je bila skoraj 23 let. Po osnovni šoli sem šolanje nadaljevala na Gimnaziji Koper in se nato vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Diplomirala sem leta 2002.

Med študijem sem delala kot tehnik na KKMŽ (Kliniki za kirurgijo in male živali v Ljubljani) in tam pod mentorstvom prof.dr. Bojana Zorka, dr.vet.med., spec.med. psov in mačk, opravila raziskovalno nalogo z naslovom Uspešnost zdravljenja ekstruzij medvretenčnega diska s hemilaminektomijo. Za svojo nalogo sem bila nagrajena s Prešernovo nagrado Veterinarske fakultete in Walthamovo nagrado.

Že v času študija sem opravila strokovno prakso v San Diegu (ZDA) pod okriljem mednarodne študentske organizacije IVSA. Tam sem spoznala veterinarja Dr. Johna Hacketta, h kateremu sem se še 3 krat vrnila med in po študiju. Na njegovi kliniki sem pomagala pri vsakdanjih opravilih, mu asistirala pri operacijah in ugotovila, da mi je kirurgija zelo všeč. Vključil me je v skupino veterinarjev, ki so v Mehiki sterilizirali in kastrirali potepuške pse in pse revnih družin. Tam sem lahko samostojno operirala, seveda pod strogim nadzorom mojega mentorja. Ko sem se drugič odpravila v ZDA, bilo je tik zaključkom študija, sem preživela 1 mesec na Davis University v Kaliforniji na urgentnem oddelku fakultete. Njihova klinika še dandanes velja za eno najboljših veterinarskih klinik na svetu. Ta izkušnja mi je dala vpogled v veterino prihodnosti v našem okolju, predvsem v opremljenosti in kvaliteti storitev.

Moja prva zaposlitev je bila v Veterinarski ambulanti Koper, kjer sem se večinoma ukvarjala z malo prakso. V kirurgiji sem pogosto asistirala izkušenemu, žal pokojnemu veterinarju Jadranu Gombaču. S podporo staršev sem se po dveh letih odločila za samostojno pot, Veterinarski center Lara je odprl svoja vrata leta 2005.

Na veterinarskem področju me najbolj zanima področje dermatologije, kirurgije in ortopedije. Od lanskega leta sem predsednica Slovenske dermatološke sekcije.

Ob rednem delu se redno izobražujem tako pri nas, kot tudi v tujini:

 • številna izobraževanja Slovenskega združenja veterinarjev za male živali (SZVMŽ)
 • številna izobraževanja Eastern European Regional Veterinary Conference (EERVC)
 • številna izobraževanja British Small Animal Veterinary Association (BSAVA)
 • številna izobraževanja Serbian Association of Small Animal Practitioners (SASAP)
 • številna izobraževanja European school for advanced veterinary studies (ESAVS)
 • Veterinarska dermatologija 1 in 2 (ESAVS)
 • Veterinarska mehko-tkivna kirurgija 1, 2, 3 in napreden tečaj (ESAVS)
 • Veterinarska ortopedija 1,2,3 (ESAVS)
 • Veterinarska mačja ortopedija (ESAVS)
 • Veterinarska kardiologija 1 (ESAVS)
 • Veterinarski ultrazvok 1 (ESAVS)
 • Excellence in veterinary therapy (ESAVS)
 • 2 ortopedska tečaja AOVET

Doma mi delata družbo belgijski ovčar Bond in naš goli maček Lancelot.