Ambulanta za male živali Lara

Pokličite nas: (05) 640 13 00    Pišite nam: info@lax.si

Danes smo odprti od 8:00 do 18:00

Delo Kategorije novic

DELO

MESEC ZDRAVE USTNE VOTLINE

Obolenja zob in obzobnih tkiv so eden najpogostejših problemov s katerimi se srečujejo lastniki živali in veterinarji. Zato vašim ljubljenčkom v Veterinarskem centru Lara nudimo brezplačen preventivni pregled ustne votline in 15% popust na vse stomatološke posege. (more…)

Preberi več
DELO

Članek v reviji Štiri tačke

V 5. letošnji številki revije Štiri tačke so objavili tri stranski članek o nas in našem delu.

PREBERI ČLANEK

Preberi več
DELO

Članek v reviji OBALAplus

V reviji OBALAplus smo objavili članek o alergijah naših ljublenčkov.

Na povezavi se nahaja izrezek iz revije.

Preberi več
DELO

Veterinarski center Lara v oddaji 4 tačke

V Veterinarskem centru Lara smo za junijsko oddajo 4 tačke pripravili pripravili prispevek.

(more…)

Preberi več
DELO

OBVESTILO STRANKAM – COVID19

Spoštovani!

Zaradi zmanjšanja možnosti vnosa in prenosa koronavirusnega obolenja ”COVID 19” smo bili primorani sprejeti naslednje varnostne ukrepe:

 • Ambulanta je od ponedeljka, 16. 3. 2020 do preklica, odprta po PRILAGOJENEM delovnem času: 8.00-12.00 in 15.00-18.00, ob sobotah med 8.00-12.00
 • Sprejemamo le NUJNE primere, o nujnosti posameznega primera bo odločil veterinar po predhodnem telefonskem posvetu
 • Pred prihodom se OBVEZNO NAROČITE na telefonsko številko: (05) 640 13 00 ali 031 344 832
 • Ob prihodu se najavite na vratih recepcije, nato pa na obravnavo POČAKAJTE ZUNAJ
 • Žival naj spremlja samo ENA ZDRAVA OSEBA, brez znakov kakršnegakoli obolenja
 • Žival bomo v ambulanti pregledali brez vaše prisotnosti, lastniki boste na nadaljnja navodila počakali zunaj
 • Hrano in ostale dodatke lahko predhodno naročite preko telefona ali maila, tako da vam jo vnaprej pripravimo in jo nato prevzamete pred vhodom
 • Naprošamo vas, da vse storitve plačate s plačilnimi karticami, v izogib rokovanju z gotovino

 

V upanju, da bomo širjenje čim prej zaustavili, se vam zahvaljujemo za razumevanje,

 

Vaša ekipa Veterinarskega centra Lara

 

Preberi več
DELO

Teden preventive proti srčni glisti

Od 20.5. dalje teden preventive proti srčni glisti. Ob nakupu preparatov proti srčni glisti ( nad 10 eur), vašega kuzka tudi brezplačno testiramo. Več o srčni glisti si lahko preberete TUKAJ

Preberi več
DELO

SRČNA GLISTA (Dirofilaria immitis)

Je notranji parazit, ki najpogosteje napada pse, lahko tudi mačke, v redkih primerih pa tudi človeka. Bolezen, ki jo povzroča omenjeni parazit imenujemo dirofilarioza, katero prenašajo komarji ki so vmesni gostitelj. Pri nas je bolezen pogosta na Slovenski obali, pojavlja se tudi v Istri, Dalmaciji, Italiji, pa tudi v Franciji in Španiji (območja celotnega Sredozemskega morja).

Gre za parazita bele barve, ki po piku komarja potuje po krvnem obtoku in se kot odrasel parazit naseli v desni polovici srca in pljučnih arterijah. Tam samice dirofilarije izlegajo veliko število mikrofilarij, ki potujejo naprej po krvnem obtoku, kjer jih posesa komar in tako s sesanjem krvi okuži drugo zdravo žival. Klinični znaki bolezni se navadno pojavijo po nekaj mesecih ali celo letih po sami okužbi, zato se bolezen običajno odkrije relativno pozno.

http://microbiologiaitalia.altervista.org/dirofilaria-immitis-la-filaria-del-cuore-caninc/

KLINIČNI ZNAKI:

Okužene živali se hitreje utrudijo, imajo povišano temperaturo, so apatični, težko dihajo, bruhajo, hujšajo. Pojavi se kronični kašelj, ki ne odgovarja na terapijo, v izkašljani vsebini lahko opazimo tudi kri. Če je zajedavcev veliko ali se ti nahajajo v manjših arterijah lahko pride do zamašitve žil, nabiranja tekočine v trebušni votlini, pljučih in ostalih organih. S tem pride do trajnih poškodb srca, pljuč in arterij, kar lahko pripelje do odpovedi srca in pogina. Zato je potrebno pričeti z zdravljenjem TAKOJ!

Najpogostejši klinični znaki okužbe so:

 • Apatičnost
 • Neješčnost
 • Hujšanje
 • Utrujenost že ob (naj)manjšem naporu
 • Slabokrvnost
 • Oteženo in pospešeno dihanje
 • Suh kašelj
 • Nabiranje tekočine v trebuhu
 • Odpoved srca, ledvic in jeter

http://crossroadsmobilevet.com/heartworm.php

PREVENTIVA:

Preventiva je enostavna, varna in cenovno ugodna v primerjavi s samim zdravljenjem. V času, ko se s psom zadržujemo na okuženih območjih je potrebno redno dajanje primernih sredstev (običajno enkrat mesečno). Na našem tržišču sta najbolj razširjena preparata STRONGHOLD ampule ali MILBEMAX tablete.

Preventivna sredstva:

 • Tablete (Milbemax, Milprazon,…)
 • Ampule za na kožo (Stronghold,…)
 • Injekcijske raztopine (Dectomax, Ivomec)
 • Tekočine oziroma sirupi

Pri uporabi preventivnih sredstev moramo biti pozorni pri določenih pasmah (colliji, whippeti,…), ki so lahko občutljive na določene snovi (npr. ivermectin, selamectin,..). Zato je priporočljiv predhoden posvet z veterinarjem oziroma testiranje na določene sestavine, ki se nahajajo v zdravilih.

DIAGNOSTIKA IN ZDRAVLJENJE:

Dirofilarijo se enostavno diagnosticira z mikroskopskim dokazovanjem mikrofilarij v periferni krvi. Na voljo pa so še druge bolj zanesljive vendar nekoliko dražje metode, predvsem t.i. hitri test, s katerim v nekaj minutah dokažemo dirofilarije iz vzorca krvi. Odrasle parazite lahko ugotovimo tudi z rentgenskim slikanjem in ultrazvokom srca in pljuč. Za bolezen je značilno, da se ne odziva na zdravila, kot so antibiotiki, kortizoni, sedativi in ostala topikalna sredstva.

Način zdravljenja, uporaba zdravil in nadaljnja prognoza je odvisna od stopnje prizadetosti psa. Zdravljenje je težavno in dolgotrajno, najpogostejši in najnevarnejši zaplet je pljučna tromboembolija, ki je posledica popolne zapore krvnega pretoka skozi pljučne arterije s poginulimi odraslimi paraziti. Priporočljivo je, da se okužena žival zdravi na kliniki, ki ima možnost 24 urnega spremljanja živali med samim zdravljenjem. Med samo terapijo in najmanj en mesec po njej je bistvenega pomena strogo mirovanje psa. Ob tem pa se moramo zavedati, da zdravljenje žal ni vedno uspešno.

 

Preberi več